Å flytte undervisningsstedet ut fra klasserommet gir verdifull praksis

For tredje år på rad, samarbeider Gand videregående skole med Sandnes Pro-Service under Vinterland, og erfaringene er ubetalelige, sier lektor Elisabeth Falch fra salg, service og reiseliv. – Dette gir elevene nyttig arbeidserfaring og gode knagger vi kan henge teoretisk kunnskap på.

Det hele startet da Sandnes Pro-Service trengte hjelp i salgsboden sin under Vinterland. Gand videregående skole var allerede dypt involvert i arrangementet gjennom et samarbeid med Sandnes sentrum, og det var derfor lett å takke ja når Sandnes Pro-Service spurte om bistand.

Elevene gjør mer enn å bemanne salgsboder; de selger også billetter, er maskot og utfører ansiktsmaling. De har tidligere også vært servicepersonell som bl.a. har passet på at området ser fint og ryddig ut.
– Dette gir dem ekte arbeidserfaring og muligheten til å øve på kundeinteraksjon – en læringsmetode vi verdsetter høyt, og som ikke kan læres i et klasserom, sier Falch, som har stor tro på filosofien “Learning by doing”. 

– En vinn-vinn for alle involverte

I tillegg til praktisk erfaring, får studentene dyrebar innsikt i salg og markedsføring. De lærer også om viktigheten av å følge rutiner og verdien av teamwork. 

Elevenes tilbakemeldinger viser at de nyter de varierte dagene. Å flytte undervisningsstedet fra det tradisjonelle klasserommet til miljøer som Vinterland gjør læringen mer relevant og engasjerende.
– Det er en vinn-vinn for alle involverte. Dette gir elevene nyttig arbeidserfaring og gode knagger vi kan henge teoretisk kunnskap på, påpeker Falch. 

Studenter

Bærekraft og gjenbruk

Veronica Lima, administrasjonsleder hos Sandnes Pro-Service, er også svært fornøyd. Det tredje året med samarbeid har vært en strålende suksess, med kontinuerlig dialog og gjensidig læring.
– Elever har bemannet boden og vært aktive i salg av våre produkter. De har også fått opplæring i det digitale kassasystemet, noe som gir elevene viktig innsikt i moderne betalingsteknologier, og direkte salgserfaring. Dette vil være god erfaring og en viktig del av deres videre utdannelse, sier hun. 

Et sentralt tema har også vært bærekraft og gjenbruk. Dette perspektivet gir studentene en verdifull innsikt i bærekraftige praksiser, som er avgjørende i dagens forretningslandskap.
– Dette er en hjørnestein i vår strategi, og det er essensielt at elevene forstår vår produksjonsprosess. Vårt mål er å integrere bærekraft i hvert produkt, og vår dedikerte søm- og tekstilavdeling er mer enn bare en produsent; vi følger stolt prinsippet om gjenbruk og redesign, sier Lima.

Aktuelt