Ett felles samfunnsoppdrag

Plassert langs veien i Solakrossen ligger det lille tatoveringsstudioet Tanken og Minnet. Her jobber daglig leder og gründer Hugo Leander Tønnessen sammen med to lærlinger, samt to etablerte tatovører. Sammen skaper de kunstverk og personlige historier med tatoveringspennen. Gjennom tiltaket Arbeidsforberedende trening (AFT), fikk Hugo - i samarbeid med Sandnes Pro-Service bidratt til å skape muligheter, uavhengig av forutsetninger, for en av sine ansatte.

Møt Tina. Hun har nå vært i arbeidspraksis som tatovør hos Tanken og Minnet siden oktober 2023. Hovedgrunnen til at hun startet i arbeidspraksis hos Hugo var da hennes jobbkonsulent i AFT tiltaket kom med et konkret forslag til et praksisløp, i tillegg til at hun viste et stort tegnetalent. 

Tina i arbeidsforberedende praksis som tatovør
Fotograf: Tuva Gorset Kristoffersen / Solabladet

Per dags dato er det ingen formell utdanning for å bli tatovør. Måten man får erfaring på er å gå i et ulønnet læreløp, som normalt tar 2 år. Et læreløp som tatovør ble diskutert sammen med Tina – og etter en kort introduksjon og koordinering med jobbkonsulent ble hun et friskt tilskudd til teamet i Hugo sitt tatoveringsstudio. 

“AFT er et utrolig fint samarbeid og tiltak som er viktig og bra for samfunnet, og som gir folk en ny sjanse. Det å få oppfølging fra en jobbkonsulent betyr alt i starten. Det er enkelt med informasjon, og jobbkonsulenten tar seg av det praktiske byråkratiet opp mot NAV. Det er gull, for dette er noe som kan oppleves vanskelig å manøvrere for arbeidsgivere som ikke forholder seg til dette regelverket til vanlig”, sier Hugo. 

Han har tidligere hatt elever på videregående skole i elevpraksis, utplassering, samt andre oppfølgingsløp i den daglige driften av tatoveringsstudioet. Før han tok inn Tina i arbeidspraksis hadde han ingen erfaring med tiltaket AFT. Han sier at denne løsningen er vinn-vinn for begge parter.   

“Vi har alle noe å lære av hverandre. Tina tilfører studioet nytt blod, hun har et talent som gir inspirasjon og gjør at de andre lærlingene ser opp til henne. Når et tiltak som dette sørger for oppfølging, og at utgifter til nødvendig utstyr blir dekket, så er det helt klart er den beste løsningen”, understreker Hugo.   

Dette er en slags skreddersøm, med en læreplan utenom det vanlige, som er planlagt, avtalt og støttet av NAV. Tina får en utdanning der hun bruker sitt talent og opplever mestring og inkludering i hverdagen. 

Mental helse under huden

Mental helse har en viktig og stor plass hos Tanken og Minnet. 

Daglig leder Hugo utdyper: “Dette med mental helse er ofte oversett og misoppfattet. Det burde vært mer fokus på dette. Vi vektlegger feil ting for å stå på egne bein. Fokuset burde være å komme gjennom og beseire ting”.  

Hans bidrag i kampen for bedre mental helse er for eksempel å hjelpe med å tegne over arr. Det kan være cover av arr etter strekkmerker fra fødsel, hormonmerker, ulykker eller selvskading.   

“Tatoveringsstudioet er en kunstnerbedrift hvor artistene får betalt for å være kreative. De møter mennesker i en sårbar situasjon, som betaler for å gjøre seg vondt. Mennesker som har det vondt, er ærlige mennesker”, smiler Hugo. 

Gjennom tiltaket Arbeidsforberedende trening (AFT), fikk Hugo - i samarbeid med Sandnes Pro-Service bidratt til å skape muligheter, uavhengig av forutsetninger, for en av sine ansatte.
Fotograf: Tuva Gorset Kristoffersen / Solabladet

Fra arbeidspraksis til selvstendig næringsdrivende

Tina selv sier hun opplever arbeidspraksisen på Tanken og Minnet som en veldig positiv opplevelse. 
“I begynnelsen var det en litt skummel tanke å bli tatovør, med nålen som skulle stikkes i huden på folk, på de som jobbet der, ja alt egentlig”.  

Nå er hun godt i gang, og skal til høsten starte på etablererkurs i regi av NAV før hun skal bli selvstendig næringsdrivende. Det å skulle stå på egne ben opplever hun som skummelt, men Hugo har lovet å hjelpe henne, og hun er godt motivert. Hun har også fått tilbud om å beholde sin plass på studioet når hun etablerer egen bedrift. 

Hugo beskriver dagens arbeidsmiljø som vanvittig bra, hvor alle bidrar. 
“Vi er blitt en sammensveiset gjeng, som trives godt i lag på jobb. Tina har stort potensiale og er blitt en naturlig del av teamet”, sier Hugo.

* AFT står for Arbeidsforberedende trening, og tilbys deltakere som har et mål om å komme ut i ordinært arbeid eller et passende utdanningsløp.
Sandnes Pro-Service har lang erfaring med å drifte AFT for NAV og har pr dags dato 42 AFT plasser. Aktuelle kandidater for AFT søkes inn via NAV.

Aktuelt

Samarbeid med Gand VGS

For tredje år på rad, samarbeider Gand videregående skole med Sandnes Pro-Service under Vinterland, og erfaringene er ubetalelige, sier lektor Elisabeth Falch fra salg, service og reiseliv.

Les mer